Individuell terapi

Lider du av nedstämdhet, depression, ångest, fobi, sömnsvårigheter, stress, negativ självkänsla eller relationsproblem?


Läs mer

Individuell terapi

Allt fler barn och vuxna drabbas av psykisk ohälsa. Många beskriver ångest, nedstämdhet, svårigheter att sova, påträngande eller otäcka tankar, ätstörningsproblematik, stress, dålig självkänsla, relationsproblem eller helt andra symtom. I värsta fall leder besvären till ensamhet, bristande koncentration, svårigheter att fungera i studierna, på arbetsplatsen, eller ekonomiska problem. Psykoterapi som behandling och vetenskap har utvecklats och förfinats i mer än femtio år för att råda bot på den här situationen, i första hand genom att förklara, hantera och lindra emotionella och psykiska utmatningar. Om du upplever att livet inte riktigt är som det ska och behöver hjälp, någon att prata med eller att rådfråga, tveka inte på att boka en tid med någon av våra psykologer i Umeå. 

Vi erbjuder både barn och vuxna individuell psykoterapi, dels i form av Kognitiv Beteendeterapi (KBT) och dels i form av Psykodynamisk terapi (PDT). Hos oss står Din hälsa, och Dina behov i centrum. Vi jobbar för dig – Mot mindre lidande, och ökad livskvalité.

En legitimerad psykolog hjälper dig att identifiera, förklara, och sätta ord på dina tankar, känslor, beteenden och därmed ditt lidande. Det kallas diagnostik, eller bedömning. Vi är expert på psykologi och du är expert på dig själv. Tillsammans hjälpts vi åt för att reda ut och förklara hur dina utmaningar och lidande ser ut och var det kommer ifrån. 

En bedömning kan exempelvis fokusera på frågor som varför negativa känslor, tankar eller problematiska beteenden uppstår. Utifrån evidensbaserade interventioner inleder vi därefter en behandling med syfte att öka livsglädjen och lindra symtomen. Behandlingen består ofta av att göra upptäckter, insikter och konkreta förändringar, både i terapirummet och i den egna vardagen. De flesta behandlingar pågår under några veckor. Ibland räcker det emellertid med ett enstaka samtal för att få grepp och klarhet i situationen och gå vidare på egen hand.

gsPsychology prioriterar Din hälsa och ger därmed Din behandling tid. Våra individuella samtal pågår 45 minuter och kan bokas enkelt genom vårt digitala bokningssystem här på sidan eller via telefon. Vi strular varken med långa väntelistor eller tradiga formulär som ska fyllas i innan vi ringer upp. Psykisk ohälsa är svårt, därför ska det vara enkelt att boka en tid när det passar dig. Dubbelsessioner på 90 minuter kan bokas efter begäran. Alla samtal genomförs på mottagningen i Umeå, eller genom videolänk över hela världen. Våra psykologer genomför behandling på svenska och engelska.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) söker integrera psykologiska, sociala och kontextuella faktorer för att göra individens lidande begripligt ur ett större sammanhang. Psykiskt lidande kan nämligen sällan reduceras till individnivå. Metoden består av en mängd olika analysverktyg, och interventioner som fokuserar på att utmana och förändra kognitiva föreställningar (exempelvis tankar, övertygelser och attityder) samt beteenden som kan kopplas till dessa föreställningar. 

KBT är i grunden en problemfokuserad och pragmatisk terapiform där patienten och psykologen tillsammans arbetar med att förklara varför det uppstår ett lidande och utifrån detta perspektiv sätta upp ett eller flera konkreta mål, så som ökad sömnkvalitet, eller minskad ångest. Inom KBT är psykologens roll därmed att hjälpa klienten att identifiera och utöva effektiva strategier för att nå sina egna mål och lindra symtomen på bästa sätt. I en vidare beskrivning söker KBT även stärka individens förmåga att hantera och reglera starka emotioner, påträngande tankar, samt utveckla personliga copingstrategier som är utvecklade för att lösa eller hantera den rådande situationen eller problemet.

Interventioner och analysverktyg inom KBT bygger på en kombination av de grundläggande principerna från beteendepsykologi, inlärningspsykologi och kognitiv psykologi. Därmed vilar KBT på rigorös forskning som genomförts i flera decennier. Inom kognitiv beteendeterapi tillämpas ofta interventioner som exponering, kognitiv omstrukturering, beteendeaktivering, identifiering av negativa automatiska tankar, beteendeexperiment, mindfulness, defusion, progressiv avslappning, andningstekniker, uppmärksamhetsträning, acceptans, funktionell beteendeanalys och motiverande samtal.



Boka online
1200 SEK / 45 minuter

Parterapi

Upplever ni konflikter, gräl, svårigheter att kompromissa, stress, otrohet, brist på samarbete eller har ni förlorat gnistan?


Läs mer

Parterapi

Parrelationer och kärleksrelationer är onekligen ett komplicerat kapitel i livet. Samtidigt som de flesta relationer är en fantastisk källa till ökad livsglädje och trygghet leder de också till både frustration och lidande.

Det är minst sagt svårt att leva tätt inpå en annan människa. I en relation får vi nämligen inte alltid som vi vill: vi tvingas kompromissa och göra avkall på våra egna behov, förändra beteende och ställa upp för varandra, vilket många gånger leder till irritation, konflikter och osämja. Lägger vi till ytterligare stress, så som barn, arbete, hem, husdjur och fritidshus blir situationen mer komplicerad.

Idag avslutar många sin relation, eller tvingas leva i ett lidande på grund av att de inte kommer vidare på egen hand, har svårt att kommunicera, eller bråkar ofta. Så behöver det inte vara. Det finns hjälp att få. Genom ett flertal psykologiska verktyg som är utvecklade och designade för att hantera relationella svårigheter kan många par lära sig att känna igen och hantera svåra situationer innan de eskalerar i en negativ spiral.

Samtidigt som det är naturlig att uppleva svårigheter och till och med lidande i sin parrelation är det med andra ord värt att lägga tid och energi på att utveckla sig själv och rädda relationen. Faktum är att par som investerar tid och energi i sin relation i större utsträckning är lyckligare, än de som inte gör det.

Med hjälp av parterapeutiska interventioner hämtade från IBCT (integrative behavioral couple therapy) hjälper våra psykologer er att sätta ord på grundläggande behov, reda ut konflikter och problematiska beteenden, samarbeta bättre, minimera osämja och konflikter, förstå varandra och er själva på ett djupare plan, kompromissa, samt hantera svåra påfrestningar. Vi är expert på psykologi, dvs, tankar, känslor och beteenden, och ni är expert på er själva. Tillsammans reder vi ut problematiken för att hitta lämpliga interventioner som hjälper er till ökad livsglädje och mindre lidande.

För att lyckas i en relation är det viktigt att utveckla insikt och självkännedom. Att lära känna sig själv bättre och förstå hur det egna beteendet inverkar på ens partner, hjälper oss ofta att hitta alternativa vägar som fungerar bättre. Det har även visat sig fördelaktigt att utforska och utveckla samtalsteknik: hur vi pratar med varandra, framför allt vilka ord vi väljer, på vilket sätt vi delar med oss om oss själva, och hur vi beter oss, men även hur vi tolkar varandra, och varför. Vidare tjänar många par på att lära sig mer om sina egna behov, rädslor och visioner, samt att sätta ord på dessa upplevelser, och våga uttrycka sig i linje med sina egna värderingar.

Ett annat inslag som ofta förekommer inom parterapi och relationsutveckling, även om det inte alltid gör det, är att lära sig uppmärksamma skillnader i personlighet och acceptera varandras behov. En vanlig grogrund till konflikter och svårigheter i de flesta parrelationer är nämligen individuella skillnader i personlighet eller preferenser. Vi är helt enkelt olika, det syns både i vårt beteende, men även i hur vi prioriterar vår tid och energi. Skillnaderna manifesteras ofta i beteende eller i språkbruk. Här följer några klassiska exempel på vanliga motsättningar i en kärleksrelation: noggrann, till skillnad från avslappnad; sparsam, till skillnad från spontan; ett stort behov av egen tid, till skillnad från ett stort behov av gemensam tid.

Skillnader som dessa, och många andra, tillsammans med bristande acceptans för varandras olikheter och behov tenderar tyvärr att leda till både frustration och konflikter, vilka kan vara svåra att navigera i och i värsta fall försämra relationen, i synnerhet om det saknas insikt, förståelse, och en respektfull kommunikation mellan parterna.

Att söka hjälp i tid, och hantera relationssvårigheterna innan de får bägaren att rinna över, gör det ofta lättare att ta emot hjälp och utvecklas som individ och par. Det hjälper med andra ord att upptäcka och finjustera vardagliga eller praktiska vanor innan konflikterna eskalerar. Genom att stämma i bäcken går det att identifiera och dämpa negativa beteendemönster innan de växer sig för starka och skadar relationen på riktigt. Parterapi fungerar därmed ofta som en proaktiv åtgärd med syfte att utveckla positiva vanor, som på sikt ökar livskvalitén och minskar risken för uppbrott, skilsmässa och lidande. Små beteendeförändringar i vardagen har ofta en större inverkan på relationen än resor, middagar, eller andra klassiska verktyg. Med det sagt, söker tyvärr många par hjälp för sent.

Våra Psykologer i Umeå genomför evidensbaserad parterapi som bygger på IBCT, (integrative behavioral couple therapy). IBCT har utvecklats och förfinats i syfte att behandla relationell problematik, i första hand parrelationer och kärleksrelationer. Vid behov tillämpar vi också Emotionally-Focused Therapy for Couples, (EFT-C).

IBCT vilar på ett vetenskapligt stöd och har utformats av psykologen och professorn Andrew Christensen, verksam vid University of California i USA. IBCT inleds med en analysfas – ett slags utforskande. Tillsammans med parterna söker psykologen identifiera och sätta ord på ett eller flera problemområden, samt belysa parets styrkor och historia. Psykologen träffar nästan alltid paret tillsammans vid det första besöket, därefter träffar psykologen partnerna var för sig, för individuella samtal, innan psykologen presenterar problemområdet, samt introducerar psykologiska verktyg och övningar som syftar till att hjälpa paret att hantera svårigheterna.

Under behandlingen arbetar paret med olika typer av tekniker för att ersätta negativa beteenden, och öka samspelet. Syftet med behandlingen är att hitta tillbaka till positiva sidor hos varandra, ge uttryck för behov och känslor, finslipa samtalsteknik, lyssna på varandra, hantera och ge kritik, samt hantera konflikter.



Boka online
1500 SEK / 75 minuter

Våga tala

Lider du av scenskräck, social ångest, svårigheter att stå i centrum, prata inför grupp – på arbetsplatsen, vid intervjuer eller i studierna?


Läs mer

Bryt dig ur social ångest och scenskräck genom grupp-behandling! 

Social fobi, social ångest, scenskräck eller blyghet. Oavsett vilket begrepp vi använder för att beskriva obehag och negativa tankar i sociala situationer, på möten, grupparbeten eller under scenframträdanden leder dessa upplevelser ofta till lidande och svårigheter på arbetsplatsen eller i studierna. I värsta fall till ensamhet, och nedstämdhet. Om du lider av social ångest, eller scenskräck undviker du gärna sociala sammanhang, i synnerhet sammanhang som innebär att du drar till dig uppmärksamhet, eller hamnar i centrum.

Den här gruppbehandlingen riktar sig till dig som vill besegra din ångest och göra slut på lidandet. Genom kognitiv beteendeterapi (KBT) jobbar vi tillsammans i grupp utifrån evidensbaserade analysverktyg och interventioner för att lära oss hantera negativa tankar, ångest och fysiska sensationer i kroppen. Målet är att du ska känna dig tryggare, mera självsäker, och uppleva mindre obehag och färre negativa tankar.

Behandlingen består av två delar. Den första delen hjälper dig att förstå vad känslor, tankar, och fysiska reaktioner i kroppen egentligen består av. Det kallas psykoedukation. Du får en tydlig bild av hur nervsystemet, hjärnan, inlärningsteori och beteende samverkar och spelar en avgörande roll vid social ångest och scenskräck.

Den andra delen av behandlingen består av psykologiska interventioner. Vid social ångest och scenskräck tillämpar vi funktionell beteendeanalys, exponering, kognitiv omstrukturering och beteendeexperiment. Vi utgår ifrån evidensbaserade modeller och skapar en individuell behandlingsplan för varje patient. Vi drar samtidigt nytta av gruppformatet, i synnerhet vid exponering, vilket är ett kraftfullt verktyg för att hantera social ångest och scenskräck. Ett verktyg som tyvärr många individuella behandlingen inte har möjligt att ta vara på. Kursledaren är van att arbeta med social ångest av olika grad, och har lång erfarenhet av exponeringsbehandling. Kursen genomförs på kvällstid klockan 18:00-20:30 vid samtliga tillfällen, sex torsdagar efter varandra. Passen är indelade i två delar med paus i mitten.

Ta kontakt med oss om ni har några frågor.

När anmälan mottagits skickar vi ut betalningsuppgifter och faktura på hela beloppet. För att behålla en reserverad plats önskar vi betalning inom fem bankdagar.

Gruppbehandlingen leds av leg. Psykolog.



Kontakta oss
Se kontaktinfo